Plemstvo    |    Turnirska knjiga    |    Grajske stavbe
06.11.2022

Po nekaj daljšem premoru je izšla 7. knjiga iz zbirke Blagoslovljeni in prekleti: Plemiške rodbine na Slovenskem. 18. stoletje, 2. del: Od Del-Negrov do Škerpinov.

24.08.2022

Naročene knjige pošiljamo po pošti 1x tedensko, ob sobotah.

01.07.2022

Naravno konzerviranje hrane zdaj samo 19,00 €.

Prvotna cena je bila 25,00 €.

 

03.01.2020

Znižali smo cene knjigam: Hrami tišine, Podoba Slovenije in Vitezi, najemniki in smodnik. Nova cena posamezne knjige: 20,00 €.

Gradovi, utrdbe, vile, dvorci v Slovenskem primorju  25,00 €.

 
Plemiške rodbine na Slovenskem. 18. stoletje, 2. del (BiP 7)
Miha Preinfalk
Vezava: trda
Letnica izdaje: 2022
Obseg: 300 strani
Dimenzije: 170 x 245 x 20 mm
ISBN: 9789617004083

Po nekaj daljšem premoru je luč sveta ugledala nova, sedma, knjiga iz zbirke Plemiške rodbine na Slovenskem oziroma Blagoslovljeni in prekleti. Tokrat bralcem predstavi življenjsko pot 16 rodbin, ki so svoj plemiški status pridobile v 18. stoletju in so bodisi izhajale iz današnjega slovenskega prostora bodisi so v njem živele in ga sooblikovale:

Del-Negro    Formacher-Lilienberg    Janežič-Adlersheim    Jeršinovič-Löwengreif

Kleinmayr    Klosenau    MacNeven    Plenčič  

Portico-Breitenau    Protasi    Radič    Rastern  

Sallenstein    Schifferstein    Stremnitzberg    Škerpin-Oberfeld

Čeprav je število predstavljenih rodbin sorazmerno majhno, pa se znova pokažejo vzorci znotraj plemiške družbe, ki jim lahko sledimo tudi v drugih knjigah oziroma pri raziskovanju plemstva nasploh.

Prva in najočitnejša lastnost plemiške družbe je njena heterogenost. Pod besedo plemstvo si pogosto stereotipno predstavljamo zgolj gospodo v lepih oblekah in njihove gradove, a velik del plemstva je bil vse prej kot to. Mnoge poplemenitene družine so še naprej živele po meščansko, se ukvarjale z meščanskimi dejavnostmi in tudi poročnih zvez niso iskale v plemiških vrstah. Takšna rodbina so bili recimo Kleinmayrji, ki so bili v Ljubljani in Celovcu znani predvsem po svoji tiskarski in knjigotrški dejavnosti, ali pa Formacherji, ki so dolga desetletja opravljali poštno službo v Slovenski Bistrici. Njihov življenjski slog ni bil prav nič plemiški, na njihov plemiški status pa je opozarjal le »von« pred njihovim priimkom.

Knjiga je izšla v soizdaji z Zgodovinskim inštitutom Milka Kosa ZRC SAZU.

CENA: 39.00 €
Naročite knjigo:

Ime in priimek: Naslov: Poštna številka: Kraj: Telefon: E-mail: IDDDV:  

 

(c) 2008 Viharnik d.o.o.    |     Avtorska zaščita    |     Pogoji uporabe    |     Varnost podatkov