Plemstvo    |    Turnirska knjiga    |    Grajske stavbe
27.02.2022

Tudi v letu 2022 imajo knjige iz zbirke Blagoslovljeni in prekleti znižano ceno 21,00 €! Na voljo sta samo še 2 izvoda 3. dela Plemiške rodbine na Slovenskem,18. stoletje in 4 izvodi 2. dela  Blagoslovljeni in prekleti, 2. del. Po sledeh mlajših plemiških rodbin.

01.07.2020

Naravno konzerviranje hrane zdaj samo 19,00 €.

Prvotna cena je bila 25,00 €.

 

03.01.2020

Znižali smo cene knjigam: Hrami tišine, Podoba Slovenije in Vitezi, najemniki in smodnik. Nova cena posamezne knjige: 20,00 €.

Gradovi, utrdbe, vile, dvorci v Slovenskem primorju  25,00 €.

 
Blagoslovljeni in prekleti, 2. del: po sledeh mlajših plemiških rodbin na Slovenskem (BiP 2)
Mariano Rugale, Miha Preinfalk
Vezava: trda
Letnica izdaje: 2012
Obseg: 272 strani
Dimenzije: 170 x 245 x 20 mm
ISBN: 9789616057851

Pred nami je druga knjiga iz zbirke Blagoslovljeni in prekleti. Tudi ta predstavlja rodbine in posameznike iz slovenskega prostora, ki so bili v času Avstrijskega cesarstva v 19. in začetku 20. stoletja povzdignjeni v plemiški stan. Zasnovana je na enak način kakor prva, so pa besedila pri nekaterih družinah pogosto daljša. To je posledica še bolj intenzivnega sodelovanja potomcev obravnavanih družin, saj jih je prva knjiga vzpodbudila, da so začeli še sami raziskovati družinsko zgodovino.

Drugi namen knjige, katerega uspeh se bo pokazal skozi čas, je oživiti spomin na družine in posameznike, ki so sooblikovali zgodovino današnjega slovenskega prostora, a so danes skoraj pozabljeni. Toda če v roke vzamemo arhivske vire, spominsko literaturo in zlasti časopisje 19. in začetka 20. stoletja, vidimo, da so bili vsi ti ljudje še kako pomembni v slovenskem prostoru in da je njihova dejavnost glasno odmevala v takratni javnosti.

Slovenci imamo večinoma v zavesti, da je bilo obravnavano obdobje v nacionalnem smislu zelo burno, da je nasprotje med Slovenci in Nemci v južnih habsburških deželah pogosto vodilo v verbalne, včasih celo fizične spopade. Morda pa se premalo zavedamo oz. premalo poznamo vzgibe in razmišljanje, ki so ljudi vodili, da so se opredelili za to ali ono stran. Pričujoča in prejšnja knjiga ponujata vsaj nekaj vpogleda v tedanje razmere, bolj analitičnega kot sintetičnega, posamezne družine so kot kamenčki v pisanem mozaiku poznohabsburške družbe. Paleta teh družin je izredno pisana: tu so bili Slovenci, ki so se opredelili za nemško stran, imamo Nemce, ki so podpirali slovensko stran, Nemce, ki so trdno zagovarjali nemštvo, in Slovence, ki so bili goreči narodnjaki. Vsem pa je skupno to, da so aktivno posegali v tedanje dogajanje in bili za svoje zasluge nagrajeni s plemiškim nazivom. Povzdig v plemiški stan je bil za mnoge od njih življenjski cilj in podredili so mu vse svoje življenje in delovanje. Zato sta razpad habsburške monarhije in odprava plemiških nazivov v letih 1918 in1919 veliko bolj prizadela to, novopečeno, plemstvo, kakor pa stare in uveljavljene plemiške družine.

Rodbine v knjigi:

pl. ANTOLICH
vitez AUSSEZ pl. MIRNAU
GLOBOČNIK pl. SORODOLSKI
pl. GOZANI (markiz Gozani di San Giorgio, de Saint Georges)
GRESSEL pl. BARAGA
baron HAUS
HOLLEGHA pl. HOLLEGAU
vitez KALTENEGGER pl. RIEDHORST
KLEINSCHRODT pl. FRANKHEIMB
vitez KLODIČ pl. SABLADOSKI
KOČEVAR pl. KONDENHEIM
vitez LANGER pl. PODGORO
LAVRIČ pl. ZAPLAS
vitez LAVRIN
pl. LEVIČNIK
vitez LEVITSCHNIGG pl. GLOMBERG
LUKANC pl. SAVENBURG
vitez LUSCHAN
vitez LUSCHIN pl. EBENGREUTH
vitez PAGLIARUCCI pl. KIESELSTEIN
vitez POGAČNIK
POLAINER pl. KANKERBURG
POLZ pl. RUTTERSHEIM  
vitez PONGRATZ pl. PONGRATZ
PUTEÁNY pl. DRAUHAIN
vitez RIZZETTI pl. MONTE TRBUK
vitez ROTH pl. ROTHENHORST
SAMASSA pl. HÜTTENSTAETT
baron SCHEMUA
pl. SCHNEDITZ
vitez SCHNEID pl. TREUENFELD
vitez SCHÖPPL pl. SONNWALDEN
pl. SLIVNIK
vitez STÖCKL
TERBUHOVIĆ pl. SCHLACHTSCHWERT
pl. TORNAGO
VALENTA pl. MARCHTHURN
VELKAVERH pl. TYSZKOWICE
baron WINKLER
vitez ZITTERER pl. CASA CAVALCHINA
CENA: 21.00 €
Naročite knjigo:

Ime in priimek: Naslov: Poštna številka: Kraj: Telefon: E-mail: IDDDV:  

 

(c) 2008 Viharnik d.o.o.    |     Avtorska zaščita    |     Pogoji uporabe    |     Varnost podatkov